KURSMATERIAL FÖR 3D-SKRIVARNA


Vår kurs för att få tillgång till skrivarna sker efter behov och är uppdelad i två moment, en teoretisk och en praktisk del. Efter ett godkänt teoriprov så kallas kursdeltagarna in till den praktiska delen som hålls i kurslabbet ovanför prototyplaboratoriet det datum och den tid som angavs i utskicket. Allt nödvändigt kursmaterial finner ni här nedan.

Regelverk

Vid bruk av eXPerimentverstadens 3D-skrivare så finns det ett par regler att förhålla sig till:

  • 3D-skrivaren får endast brukas av XP-medlemmar.
  • För att använda skrivaren ska du ha genomgått XP’s kurs för 3D skrivaren.
  • Varje utskrift ska i förväg bokas via anslagstavlan utanför XPs kontor.
  • Vid varje utskrift ska handhavandedokumentet följas.
  • Modifiering eller isärplockning av skrivaren är ej tillåtet.
  • Alla ansvarar för att städa rent skrivaren efter färdig utskrift.
  • Vid varje utskrift skall utskriftens plaståtgång föras in i loggboken tillsammans med användarens namn.
  • Koden till burarna får inte föras vidare till någon. Vid glömd kod kontakta XP-styrelsen.

Mjukvara

Olika skrivare kan använda olika mjukvara, men vi försöker samla så mycket det går i Simplify3D. MakerBot har även gratis mjukvara, MakerBot Print (tidigare MakerBot Desktop), som kan användas för att generera maskinkod till skrivare av samma märke. Denna har dock inte lika många inställningsmöjligheter som Simplify3D, men fungerar bra i de flesta fall. De senaste aktiva profilerna till våra skrivare kan ni hitta här, eller i undermenyn ”utskriftsprofiler”. Här finner ni den kortare instruktionsfilm för mjukvaran som bör studeras ingående innan kursens start.

Till våra Prusa-skrivare används med fördel PrusaSlicer, slicern har välutvecklade förinställningar för de flesta materialen och kan även hantera alla de fem filamentplatser som multimaterialsuppgraderingen erbjuder.


Generell användning

I nedanstående film förklaras nödvändiga praktiska moment för att kunna använda våra skrivare och bör även den studeras ingående. En del av informationen kan vara något inaktuell sedan filmen skapades, så om det är några oklarheter tas dessa upp på det praktiska momentet.